Vakblad familiezaken

FamilieZaken is het vakblad voor adviseurs van dga’s en familiebedrijven. In FamilieZaken vindt u wetenschappelijk verantwoorde, doch praktijkgerichte artikelen over het succesvol adviseren van deze specifieke doelgroep.

 

Verschillende thema’s, zoals governance – bestuur – leiderschap – financiering – vermogensplanning – tax planning – privacy – opvolging – conflicten (mediation) – familiestatuut – marketing – dynamiek – cultuur – strategie en risicomanagement komen aan de orde.

 

In nummer 2018-8 treft u de volgende onderwerpen aan:

 

Certificering en blockchaintechnologie voor familiebedrijven

De blockchaintechnologie biedt diverse mogelijkheden voor vermogende families en hun ondernemingen. Mr. Peter Hofman, Léon Hoeksema AA en mr. Rogier Wolf onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Gaat het om een utopie, is het toekomstmuziek of toch 2018?

 

De social (family) enterprise

Onlangs heeft PwC een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van social enterprises in Nederland en de ‘lessons learned’.  Verrassend is dat een aanzienlijk aantal te kennen geeft dat familiebedrijven vaak werken op de manier van een social enterprise. Maar familiebedrijven zullen zich nooit zo noemen, aldus mr. Pjotr Anthoni, Maiko van Bakel MSc en mr. Mitra Tydeman-Yousef.

 

De Ondernemingsraad en het familiebedrijfgevoel

Familiebedrijven staat niet altijd positief tegenover een OR. Niet verstandig volgens mr. Hans van Mens. Familiebedrijven zijn juist gebaat bij een goede OR.

 

Spelen met vuur

Bijna iedere dga heeft met zijn eigen B.V. een rekening-courantovereenkomst  afgesloten. Maar maak er wel verstandig gebruik van. Anders kan een rc zomaar uit de hand lopen volgens mr. Sylvester Schenk. Wat zijn nu de actuele attentiepunten voor de dga en zijn adviseur in het familiebedrijf?

 

De lach en de traan van het familiebedrijf

Bij overdrachtsprocessen is weinig aandacht voor de emotionele aspecten. De focus, ook van adviseurs, is vaak eenzijdig gericht op de ‘harde’ kant. Maar denk ook aan het behouden van een goede familieband. Dit is uiteindelijk in ieders belang volgens Dorine Huijbregts MBA en drs. Niels Govers.

 

Wie stilstaat kan niet vooroplopen

Het aloude adagium ‘stilstand is achteruitgang’ lijkt actueler dan ooit, nu externe factoren bestaande businessmodellen steeds vaker beïnvloeden. Marnix van Rij en Ernst Groenteman gaan in op de digitale transitie en geopolitieke invloeden en beantwoorden de vraag hoe familiebedrijven voorop kunnen blijven lopen in deze volatiele tijden.

 

FamilieZaken verschijnt vier maal per jaar. Een jaarabonnement kost € 179 per jaar, exclusief btw

 

> Meer informatie